Forandringer er ikke bare forandringer!

Derfor kan det hjælpe, at dele dem op i disse 3 grupper.

♦Dem vi ønsker      ♦Dem vi har brug for    ♦ Dem vi er nødt til

Når vi ønsker – eller har lyst til forandring.

Når vi ønsker noget, er det ofte baseret på lyst.  Lyst til udvikling – at der skal ske noget andet og  lyst til at udfordre os selv. Det er oftes noget vi selv sætter igang og det har derfor er positivt afsæt.

Her taler vi om -at ville det, om at have planer, om læring og udvikling. Her er der opbakning og opmuntring fra vores omgivelser. Vores drive kommer mest fra os selv. Vi næres af vores nysgerrighed, samt forventningerne om en eller flere gevinster, i form af nye niveauer, platforme, relationer og fællesskaber.

Når vi har brug for forandring.

Når vi har brug for forandring er det ofte i forhold til, at komme tilbage til en mere ønskværdig tilstand, for os selv eller vores relationer.

Det kan derfor, være med en blandning af lyst og modstand. Vi er måske kommet for langt væk fra vores egne værdier og principper. Vi kan ikke helt sætte fingeren på hvad det er, men det er tydeligt, at de fælleskaber vi færdes i, lider på grund af vores adfærd.

Når vi er tvunget til forandring.

Vi rammes næsten alle af vilkår der kræver, at vi gennemgår en forandring, som vi på ingen måde har lyst til.

Denne proces er fuld af sorg og modstand. Vi tvinges afsted og har ikke mulighed for at blive i det, der for os er en langt mere attraktiv og ønskværdig tilstand.

Disse 3 grupper indeholder alle meget forskellige motivationsfaktorer og det er derfor vigtigt, at man giver sig tid til analysen før der besluttes hvilken hjælp der skal iværksættes.

Jeg ved gennem erfaringer med praksisprojekter, at vejen gennem forandringer kan lettes, hvis vi bliver bedre til at forstå vores hjerner og vores adfærd. Hvis vi har den viden vi har brug for, i den form vi bedst forstår, er det muligt at komme styrket ud af en forandringsproces.

En forandring på det grundlæggende plan vil give forandring på alle plan. Derfor kan vi komme styrket ud af en forandringsproces og være klar til den næste før den dukker op.

Skriv en kommentar